10 ting der ændrede ordontologien

 

Nutidens tandlægebesøg har ændret sig markant fra hvad det var en gang. Fra drejebor og trætandbørster til gebis af porcelæn og whisky som bedøvelse; vi er nået langt siden. I en moderne tandlægeklinik kan vi i dag bare smile af de metoder der blev brugt i det sidste århundrede, og glæde os over ny viden og nye teknikker.

 

1905: KOKAIN UDGÅR SOM BEDØVELSESMIDDEL

For at mindske risikoen for afhængighed begyndte man at bevæge sig fra at bruge kokain til at bruge lokalbedøvelsesmidlet Procain. Nu kunne man beholde den bedøvende virkning, men undgå den giftige del.

 

1910: SKOLETANDPLEJEN INDFØRES

Som den første kommune i Danmark begyndte man på Frederiksberg at indføre skoletandklinikker, der stod for at undersøge skolebørnenes tænder fra de startede og til de gik ud af folkeskolen. For at sikre, at børnene kom til tandlægen, valgte man at behandlingen skulle foregå i skoletiden. Det var dog først i 1972, at alle kommuner i Danmark etablerede gratis tandpleje for alle skolebørn.

I dag er der stadig hårdt brug for skoletandlægerne, da det stigende indtag af sukker og syreholdige drikke har stor effekt på børns tænder.

 

1941: TANDLÆGER BLIVER AKADEMIKERE

I 1888 blev tandlægeuddannelsen grundlagt som en toårig uddannelse. Først i 1941 fik tandlægerne endelig bragt uddannelsen ind på universitetet og den blev udvidet til at vare fire år. Otte år senere blev der lagt endnu et år til, og i dag er der yderligere tilført en bacheloropgave og et kandidatspeciale.

 

1950: FARVEL TIL PLAK

Udviklingen af klorhexidin blev til midlet mod orale sygdomme og i 70’erne fandt man yderligere ud af, at bakterier i plakken kunne reduceres næsten fuldstændigt ved hjælp af klorhexidin. I dag fungerer det stadig som det bedste middel mod plak.

 

1955: NYE TEKNIKKER

Odontologien ændrede sig fuldstændig da man fandt muligheden for at anvende plastmateriale i behandlingerne. I dag bruges plast stadig i høj grad da det giver et resultat, der ligger meget tættere på den naturlige tandemalje.

 

1957: INDFØRING AF DET MODERNE TANDLÆGEBOR

Efter årevis med det gammeldags snoretræk kom der endelig et alternativ der gjorde både tandlægens arbejde nemmere og patienternes velvære langt større. Siden da er boret blevet udviklet og tilbyder i dag en høj rotation og funktionalitet.

 

 

1963: TANDPASTAEN FÅR FLUOR

Efter fluortandpastaens lancering i USA i 50’erne kom den endelig til Danmark i 1963. Allerede år forinden havde tandlæger opdaget fluorens gode effekt i forbindelse med caries. Man begyndte derfor at give børn fluortabletter for at tilføre deres tænder fluor. I dag findes der tandpasta uden fluor, men størstedelen indeholder stadig fluor til at bekæmpe huller i tænderne. 

Samme år opdagede man ultralydens gode virkning. Det nye produkt kunne nu tilbyde danskerne en skånsom måde at fjerne tandsten og belægninger på tænderne uden at gøre skade på tændernes overflade.

 

1965: ALTERNATIV TIL AFTAGELIGE PROTESER

Det var en svensk patient, der fik verdens første implantat og var dermed den første, der slap for broer og aftagelige proteser. På trods af dette gennembrud er man i dag blevet opmærksom på, at implantater i nogle tilfælde har brug for at blive skiftet eller repareret.

 

1972: HJÆLP FRA NYE TANDPLEJERE

På grund af det store antal patienter var det problematisk for tandlægerne at nå dem alle. Der var behov for hjælp og i 1972 blev uddannelsen for klinikassistenter og tandplejere derfor oprettet. I dag bliver der uddannet næsten lige så mange tandplejere som tandlæger, og tandplejeruddannelsen er desuden blevet til en professionsbachelor.

 

1989: ÆSTETIK PÅ DAGSORDENEN

I 1989 lanceredes for første gang muligheden for at blege tænder i hjemmet. En patient, der egentlig skulle desinficere et sår i munden, oplevede den tandblegnende bivirkning, og det blev startskuddet til et boom i hjemmetandblegning. I løbet af de næste årtier steg efterspørgslen på tandblegning skyhøjt og satte dermed fokus på æstetisk tandbehandling.

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...